Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Kancelariju

>

Održana druga sjednica Odbora za evropske integracije

Održana druga sjednica Odbora za evropske integracije
Datum objave: 29.04.2021 17:48 | Autor: KEI

Ispis Štampaj stranicu


Razmotreni kvartalni izvještaji o ukupnim aktivnostima u procesu pristupanja Crne Gore u EU za period januar – septembar 2021. godine

Članovi Odbora za evropske integracije na danas održanoj sjednici upoznali su se sa: 25. kvartalnim izvještajem o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period januar – mart 2020. godine; 26. kvartalnim izvještajem o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period april – jun 2020. godine; i 27. kvartalnim izvještajem o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period jul – septembar 2020. godine.

KEI

Ključne aspekte izvještaja predstavila je glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić. Među aktivnostima u prethodnom periodu, Kordić je istakla rad na usaglašavanju Programa pristupanja Crne Gore EU sa Programom rada Vlade Crne Gore, te da je pripremljen prilog Izvještaju Evropske komisije i održan sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost. Kao dodatne vrijednosti Crne Gore u procesu pregovaranja o članstvu u EU, glavna pregovaračica istakla je činjenicu da su sva pregovaračka poglavlja otvorena i ukazala na apsolutnu usaglašenost sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

U okviru konstruktivne rasprave koja je uslijedila, članovi Odbora posebno su bili zainteresovani za stav Crne Gore prema primjeni nove metodologije u vezi sa politikom proširenja EU, restrukturiranje pregovaračke strukture i stepen realizacije obaveza u minulom periodu. Takođe, upućivali su i konkretne komentare u odnosu na potrebu snažnijeg političkog dijaloga u okviru poglavlja 23 i 24, kao ključnim za kvalitet i dinamiku pregovora, ali i preporuke u cilju jačanja kapaciteta crnogorske administracije za efikasnije korišćenje EU fondova.

KEI

Dogovoreno je da neka od pitanja poput nove pregovaračke strukture, metodologije politike proširenja, kao i korišćenja sredstava iz EU fondova zahtijevaju dodatno razmatranje, te treba da budu predmet rasprava na nekim od narednih tematskih sjednica Odbora.

Na kraju, članovi Odbora pozvali su građane da se prijave za vakcinaciju i time doprinesu očuvanju zdravlja i ekonomije Crne Gore.

SKUPŠTINA CRNE GORE

ODBOR ZA EVROPSKE INTEGRACIJE