Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Канцеларију

>

Успјешно завршен четврти Форум „Питај министра“

Успјешно завршен четврти Форум „Питај министра“
Датум објаве: 31.03.2021 16:07 | Аутор: КЕИ

Испис Штампај страницу


Развијањем механизама који ће даље снажити младе и више их укључивати у процесе доношења одлука, можемо допринијети развоју њихових потенцијала и осигурати напредак цијелог друштва, оцијењено је током Форума „Питај министра“.

Министарке просвјете, науке, културе и спорта, и јавне управе, дигиталног друштва и медија, Весна Братић и Тамара Срзентић, као и министри вањских послова и економског развоја, Ђорђе Радуловић и Јаков Милатовић, разговарали су данас са око 20 студената свих универзитета у Црној Гори о питањима од значаја за њихово образовање и професионално усавршавање, а размијењена су мишљења и о актуелној здравственој и економској ситуацији у Црној Гори.

Поводом обиљежавања 4. априла, Дана студената, Генерални секретаријат Владе је у сарадњи са Министарством просвјете, науке, културе и спорта, Министарством вањских послова, Министарством јавне управе, дигиталног друштва и медија и Министарством економског развоја, организовао форум „Питај министра“, у оквиру пројекта ЕУ4МЕ који финансира Европска унија, а у склопу којег се афирмише снажнија укљученост младих у процес приступања ЕУ.

КЕИ

У неформалном разговору, министри су представили рад ресора на чијем су челу и одговорили на бројна питања студената.

Студенте је, из ресора економског развоја, занимала подршка предузетничким идејама студената, као и визија развојног пута туристичке привреде и унапређење туристичке понуде.

Са министарком јавне управе, дигиталног друштва и медија разговарали су о функционисању и могућности подршке омладинским медијима и дигитализацији јавне управе.

У разговору са министарком Братић, студенти су размијенили мишљење у вези са програмом стручног оспособљавања, стипендирањем најбољих студената, креирањем културних садржаја, сарадњом са институцијама културе, као и могућностима за повећање студентских кредита и за успостављањем сарадње са водећим свјетским универзитетима из области туризма и хотелијерства.

Са министром Радуловићем су разговарали о промовисању државе на међународном нивоу, са посебним освртом на међународну размјену студената, као и о ситуацији са коронавирусом и активностима тог ресора у погледу представљања туристичке понуде и привлачења страних гостију.

КЕИ

Отварајући Форум, главна преговарачица, Зорка Кордић је честитала студентима предстојећи празник и истакла да је наш заједнички задатак да на путу приступања ЕУ снажимо политику младих у складу с најбољим европским праксама и афирмишемо потенцијал младих, како у креирању јавних политика, тако и промоцији европске интеграције Црне Горе. Она је истакла да се питања младих третирају кроз више преговарачких области, а посебно кроз поглавља 25 и 26 која се тичу науке и истраживање и образовања и културе, у оквиру којих им се нуде бројне прилике за бављење истраживањем, развијањем вјештина и унапређивањем знања, стицањем нових искустава у иностранству, школовањем и стажирањем и позвала студенте да буду активни, конкуришу за расположиве ЕУ програме и искористе бројне могућности које им се нуде.

„Млади су важан ресурс ове земље, посебно када је у питању приступање Црне Горе ЕУ и Влада жели да оснажи дијалог и чује глас студената у правцу креирања одрживих рјешења за будућност и њихове снажније укључености у све механизме интеграције у ЕУ“, истакла је Кордић и истакла да ће Канцеларија за европске интеграције Црне Горе подстицати снажну сарадњу са студентима.

КЕИ

„Имала сам задовољство да данас разговарам са студентима нашег државног, као и приватних универзитета, када су у питању теме које су у домену њиховог интересовања, а тичу се области образовања, науке и културе. Као универзитетски професор, свјесна сам бројних проблема који оптерећују наше студенте и потешкоћа са којима се сусрећу, као и чињенице да су студенти наша велика покретачка снага. Вјерујем да ћемо изградити однос повјерења и да ће наши наредни заједнички кораци бити усмјерени ка унапредјењу високог образовања, као и побољшању статуса студената и њиховог стандарда“, поручила је министарка . просвјете, науке, културе и спорта, Весна Братић.

КЕИ

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија, Тамара Срзентић је охрабрила студенте да дају што више предлога и иницијатива, како бисмо унаприједили њихове услове за студирање и уопште услуге које користе млади, посебно дигиталне услуге. У разговору са њима министарка је добила предлоге на које начине се студенти и студенкиње могу укључити у рјешавање изазова нашег друштва, те каква је њихова визија добре јавне управе и Црне Горе.

"Све што радимо данас, радимо за и због вас, јер ћете убрзо студентске клупе замјенити канцеларијима из којих ћете дјеловати за добробит нашег друштва и учествовати у овим процесима које данас ми водимо" - казала је министарка Тамара Срзентић.

КЕИ

„Један од приоритета Министарства вањских послова у предстојећем периоду биће професионализација дипломатске службе. У том контексту, посебна пажња биће посвећена промоцији црногорских потенцијала, првенствено у области привреде, инвестиција, туризма, културе, науке и образовања. Будући да ова Влада перципира омладину као свој најзначајнији потенцијал, предузећемо све активности у циљу унапређења сарадње са земљама у којима имамо дипломатско-конзуларна представништва, на плану образовања и размјене едукативних садржаја и експертизе. На тој линији, настојаћемо да кроз постојеће програме размјене студената, као и кроз билатералне споразуме, креирамо оптималне услове како би наши млади могли да аплицирају за студије у иностранству. Такође, запослени у нашој дипломатско-конзуларној мрежи ће кроз интензивнију комуникацију са представницима црногорских студената у земљама пријема, допринијети бољем разумијевању њиховог статуса и потреба, јер наше амбасаде су ту за црногорске грађане", поручио је министар вањских послова, Ђорђе Радуловић.

КЕИ

Министар економског развоја, Јаков Милатовић је казао да у Црној Гори постоји пуно студената и младих креативних људи са одличним идејама, и да је спреман да подржи добре иницијативу студената као и то да држава треба да ради на обезбјеђивању јавних услуга и сервиса који би били на располагању студентима.

„Желим да што више квалитетног времена проведете једни са другима, стичући и лична и академска знања која ће вам касније послужити у професионалној каријери и желим вам да ваше студентске дане искористите на најбољи могући начин – уколико сте на вријеме искористите и одређене програме студентске размјене“ поручио је министар Милатовић студентима додајући да је он искористио чак три таква програма која су му пуно помогла у личном сазријевању и у животу а негдје била и пресудна за његову даљу професионалну каријеру.

Студенти су изразили задовољство што им је пружена прилика да министре у неформалном дружењу упознају, како са изазовима са којима се суочавају, тако и са својим идејама и конструктивним предлозима. Поручили су да су спремни да допринесу унапређењу јавних политика и да заједно са Владом раде на развоју друштва.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ