Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Канцеларију

>

Марковић: Пројектима подржаним од стране ЕУ, афирмишемо Црну Гору као дио Европе

Марковић: Пројектима подржаним од стране ЕУ, афирмишемо Црну Гору као дио Европе
Датум објаве: 31.03.2021 14:46 | Аутор: КЕИ

Испис Штампај страницу


“Драго ми је да је Општина Херцег Нови, у сарадњи са Агенцијом за локалну демократију, успјела да спроведе планиране активности и да, заједно са партнерима из Италије и Албаније допринесе унапређењу и промовисању нових туристичких производа на основу богатог природног и културног наслијеђа“, поручила је савјетница главне преговарачице, Драгана Марковић.

Марковић је данас, у Херцег Новом, заједно са предсједником Општине, Стеваном Катићем, Пламеном Халачевом из Делегације ЕУ и Керимом Међедовићем из Агенције за локалну демократију, присуствовала цермонији отварања реновиране Куће Ива Андрића у оквиру трилатералног програма прекограничне сарадње Италија-Албанија-Црна Гора 2014 – 2020.

Она је истакла да је уређење спољњег и унутрашњег простора куће Ива Андрића, показатељ како, кроз повезивање људи и институција у оквиру прекограничне сарадње, можемо доћи до опипљивих резултата који користе широј зајединици.

КЕИ

„Данас кућа Ива Андрића представља нови простор који ће и даље привлачити људе од пера, али и туристе којима је култура високо на љествици вриједности, те представљати незаобилазно мјесто у оквиру школских, али и туристичких посјета Херцег Новом. Овако реновирана, ова кућа ће подсјећати на непролазност лика и дјела нашег нобеловца, али и постати симбол сарадње Црне Горе и Европске уније. Вјерујем да оваквим пројектима подржаним од Европске уније афирмишемо нашу земљу као географски, историјски и културолошки простор Европе и сигурна сам да ће грађани Европске уније упознати адуте нашег поднебља, природне љепоте, туристичко и културно богатство и европске вриједности које дијелимо. Наше генерације су одрастале уз овог истакнутог ствараоца, чије мисли и данас сви радо цитирамо, и као што Европљани његују своје богато насљеђе вриједности, ванвременост његових порука нас обавезује да генерације које стасавају ускладе спој традиције и напретка и да преносе дух овог простора Европи и обрнуто“, рекла је Марковић.

Реновирање куће нобеловца, Ива Андрића, реализовано је у оквиру ИПА ИНТЕРРЕГ Програма прекограничне сарадње између Италије, Албаније и Црне Горе и има за циљ јачање одрживог туристичког управљања с фокусом на подршку концепту еко музеја.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ