Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Kancelariju

>

Kordić – Živković: Crna Gora i IOM partneri u sprovođenju obaveza iz vladavine prava

Kordić – Živković: Crna Gora i IOM partneri u sprovođenju obaveza iz vladavine prava
Datum objave: 02.02.2021 13:04 | Autor: KEI

Ispis Štampaj stranicu


„Crna Gora i Međunarodna organizacija za migracije ostaju partneri u svim pitanjima iz oblasti vladavine prava, kao ključnog prioriteta Vlade, s ciljem ispunjenja svih obaveza i ubrzanja procesa pristupanja EU“, saopštila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić na sastanku sa šeficom Misije Međunarodne organizacije za migracije u Crnoj Gori, Dušicom Živković.

Kordić je istakla da je Vlada posvećena, kako unapređenju strateškog i zakonodavnog okvira, tako i sprovođenju aktivnosti čiji je cilj unapređenje uslova na polju migracija.

Ona je naglasila da Vlada Crne Gore s pažnjom prati dešavanja u oblasti migracija u Evropi i da kroz intenzivnu regionalnu i međunarodnu saradnju i usklađivanje sa pravnom tekovinom i najboljom praksom zemalja članica Evropske unije, nastoji da doprinese unapređenju stanja u ovoj oblasti. Istakla je da je to cilj i nove Strategije o migracijama i reintegraciji povratnika u Crnoj Gori za period 2021-2025, s Akcionim planom za 2021. i 2022, koju je Vlada uputila Evropskoj komisiji na mišljenje.

KEI

Glavna pregovaračica je poručila da je Crna Gora u potpunosti posvećena saradnji s relevantnim tijelima EU u borbi protiv ilegalnih migracija, te da smo spremni da zajedno s Kancelarijom IOM-a u Crnoj Gori sprovodimo aktivnosti u cilju unapređenja strateškog okvira dokumenata koji adresiraju ova pitanja, kao i ispunjavanja svih obaveza u okviru ključnih pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

Živković je ukazala na potrebu intenziviranja saradnje kako bi se na adekvatan način i pravovremeno odgovorilo izazovima u ovoj oblasti i najavila dalju podršku aktivnostima usmjerenim na jačanje kapaciteta Crne Gore na planu migracione politike, kao i aktivnostima u pravcu unapređenja procedura za azil, saradnje u oblasti readmisije, integrisanog upravljanja granicom i borbi protiv trgovine ljudima. Istakla je značaj partnerskog djelovanja i saradnje u cilju pružanja koordinisanog odgovora, uz puno poštovanje humanitarnih standarda i ljudskih prava.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE