Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Kancelariju

>

Programi prekogranične saradnje poboljšavaju kvalitet života građana

Programi prekogranične saradnje poboljšavaju kvalitet života građana
Datum objave: 30.09.2020 14:00 | Autor: KEI

Ispis Štampaj stranicu


Brojni programi prekogranične saradnje, koji se sprovode uz podršku Evropske unije, pomogli su Crnoj Gori da izgradi razumijevanje i solidarnost sa susjedima i članicama EU, i da istovremeno unaprijedi kvalitet života svojih građana, poručeno je na obilježavanju Dana evropske saradnje.


Dan evropske saradnje obilježen je sadnjom drveća ispred Kancelarije za evropske integracije, koju su pomogli pripadnici podgoričkog preduzeća Zelenilo. U okviru ovogodišnjeg obilježavanja proslavlja se i tridesetogodišnjica Interreg IPA programa. Kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020, u ove tri države biće zasađeno ukupno 30 sadnica, kao podsjetnik na brojne uspješne programske inicijative.

KEI

Glavni pregovarač i nacionalni IPA koordinator Aleksandar Drljević istakao je da raznolike evropske kulture i ekonomije tek kroz modele teritorijalne saradnje i bespovratnu finansijsku podršku EU dobijaju priliku da ostvare svoj puni potencijal.

„U pitanju je model koji zemljama u procesu pristupanja pruža mogućnost da sprovođenjem projekata uzajamno razmjenjuju iskustva i znanja, kao i da kroz saradnju sa državama članicama usvajaju evropske standarde u različitim oblastima. Stoga on predstavlja adekvatnu pripremu za sprovođenje kohezione, odnosno regionalne politike koje nas očekuje sa članstvom u EU, ali i za korišćenje izdašnih fondova koji će nam u tu svrhu biti na raspolaganju“, rekao je on.

Interreg program, dodao je, već 30 godina, zahvaljujući svom značajnom razvojnom i finansijskom potencijalu, cjelokupan evropski prostor podstiče na međusobnu saradnju u rješavanju zajedničkih izazova, uključujući i aktuelnu pandemiju, klimatske promjene, socijalnu inkluziju, pitanje migranata i brojne druge oblasti.

KEI

Prema riječima Hermana Špica, šefa sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, crnogorske institucije, organizacije i lokalne zajednice veoma su aktivno uključene u razne programe prekogranične saradnje. „U tu svrhu je EU, od 2007. godine, uložila više od 63 miliona eura u različite aktivnosti prekogranične saradnje koje su sprovedene u Crnoj Gori“, dodao je on.

Istakao je da su partneri iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, uspješno i zajednički upravljali projektima koji su pomogli zaštiti životne sredine, razvoju lokalne privrede i poboljšanju kvaliteta života na tom području, koje se proteže od Zagreba, preko Bijeljine, pa sve do Ulcinja.

KEI

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE