Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Kancelariju

>

Drljević i Popa: Crna Gora će i dalje imati nedvosmislenu podršku EU

Drljević i Popa: Crna Gora će i dalje imati nedvosmislenu podršku EU
Datum objave: 25.09.2020 10:55 | Autor: KEI

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora će i u predstojećim fazama integracije u Evropsku uniju imati punu podršku Brisela i država članica, ocijenjeno je na sastanku glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića i novoimenovane šefice Delegacije EU u Podgorici, Oane Kristine Pope.

Glavni pregovarač je istakao da Crna Gora svoju odlučnost da postane prva naredna članica EU svakodnevno pokazuje posvećenim radom na sprovođenju reformi i kontinuiranim napretkom u pregovaračkom procesu. Uvjeren je da će Izvještaj Evropske komisije, čije se objavljivanje očekuje 6. oktobra, pružiti smjernice za dalji rad, ali i prepoznati i objektivno vrednovati dosadašnje rezultate.

„Otvaranje i posljednjeg pregovaračkog poglavlja za nas je bio pozitivan signal i ohrabrenje da nastavimo intenzivnijim tempom ka zatvaranju poglavlja. Ovo je proces koji zahtijeva neprekidan rad svih društvenih aktera. Vladavina prava mora ostati u fokusu rada pregovaračke strukture, jer će, naročito u ovoj fazi pregovora, napredak u poglavljima 23 i 24 usloviti sveukupnu dinamiku pregovora“, rekao je Drljević.

Popa je naglasila podršku koju će EU nastaviti da pruža Crnoj Gori i istakla da samo zajednički rad, na temelju evropskih vrijednosti, može donijeti dodatni napredak i otvoriti mogućnosti za prosperitet i kvalitetniji život crnogorskih građana.

Ambasadorka Popa je podsjetila na kontinuirani angažman EU kao najvećeg donatora, investitora i trgovinskog partnera, što je potvrđeno kroz značajnu pomoć koja je pružena Crnoj Gori u vrijeme epidemije korona virusa.

Sagovornici izrazili očekivanje da će i nova Vlada sa istom posvećenošću nastaviti da ispunjava reformske aktivnosti i obaveze iz procesa pristupanja EU, kako bi Crna Gora i dalje bila prepoznata kao predvodnik procesa u regionu i važan faktor stabilnosti, kako zbog rezultata postignutih u pregovaračkom procesu, tako i odsustva otvorenih pitanja sa susjedima.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE