Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Канцеларију

>

Отворен Центар за посјетиоце: Виртуелна шетња кроз средњевјековну Канли кулу и Херцег Нови

Отворен Центар за посјетиоце: Виртуелна шетња кроз средњевјековну Канли кулу и Херцег Нови
Датум објаве: 31.07.2019 19:12 | Аутор: КЕИ

Испис Штампај страницу


Посјетоцима херцегновске Канли куле од данас ће, уз коришћење наочара проширене стварности и 3Д анимације, бити омогућено да закораче у средњи вијек и виде како су та вишевјековна тврђава и град Херцег Нови изгледали кроз историју.

То ће бити омогућено кроз високотехнлошки Центар за посјетиоце, који је данас отворен на Кани кули, а чије је опремање финансирано средствима Европске уније опредијељеним кроз Интеррег ИПА Програм прекограничне сарадње Хрватска-Босна и Херцеговина-Црна Гора 2014-2020 за пројекат Фортресс РеИнвентед – Иновативни приступ и дигитални садржаји у историјским утврђењима. Укупна вриједност пројекта, чија средства користе институције и организације из четири општине (Шибеник, Клис, Херцег Нови и Зеница), је више од 1,3 милиона еура.

„Канли кула у Херцег Новом, Стари град Врандук код Зенице, те тврђаве Св. Миховила у Шибенику и Клис у истоименом мјесту, грађевине су на којима ће, захваљујући европским фондовима за прекограничну сарадњу, бити набављена опрема и продуцирани дигитални садржаји који ће посјетиоцима омогућити да закораче у средњи вијек и непосредније доживе непроцјењиву вриједност овог културно-историјског насљеђа“, рекао је на отварању Центра главни преговарач Александар Дрљевић.

КЕИ

Он је казао да културна баштина и туризам чине једну од 4 области које је трилатерални програм за Хрватску, Босну и Херцеговину и Црну Гору препознао као приоритетне за развој прекограничне области, уз унапређење услуга јавног здравља и здравствене заштите, заштиту животне средине и побољшање енергетске ефикасности, као и подршку конкурентности и пословања малих и средњих предузећа.

КЕИ

Предсједник Општине Херцег Новог Стеван Катић истакао је да је херцегновска општина прва у Црној Гори која је реализовала ову врсту пројекта, који ће сигурно привући поклонике културног туризма и унаприједити туристичку понуду града. Како је рекао, Канли кула је добила нову функцију – осим најљепшег љетњег позоришта, позорнице и биоскопа под отвореним небом и пред отвореним морем, постала је и прави времеплов.

„Пројекат реинвенције тврђаве Канли кула, која је један од амблема нашег града, спроведен је без и најмањег нарушавања њеног архитектонског идентитета. Помјерене су само баријере времена, омогућавајући нам да проширимо искуство и визуелно доживимо бурне историјске догађаје, епохе и цивилизације о којима овај грандиозни споменик свједочи“, казао је Катић.

КЕИ

У уређеном Центру за посјетиоце унутар Канли куле посјетиоци ће имати прилику да изнајме 20 наочара проширене стварности са инсталираним видео спотом на 4 језика и 3Д анимацијом, на којима је представљена историја Канли куле и Херцег Новог, а које ће користити приликом обиласка тврђаве, пратећи мапу са тачкама обиласка.

Резултат овог прекограничног пројекта је и постављање екрана који ће посјетиоцима пружити прилику да уживо посјете партнерске тврђаве из друге двије земље и виде шта се тренутно дешава на њима. Иновативни звучни водич на све 4 тврђаве, са апликацијом која омогућава аутоматско активирање садржаја када поред њега пролазе посијетиоци, обезбијеђен је за особе са поремећајима вида. Такође, на подручју партнерских градова, на фреквентним локацијама, биће постављени инфо пунктови - дигитални екрани, путем којих ће бити промовисана културна баштина градова и пружене информације о малим и средњим предузећима укљученим у туристичку понуду региона.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ